Cultura del gusto e difesa del sapore

Per una ri-socializzazione dell’alimentazione

Autori

  • Giovanni Spagna Università del Salento

Parole chiave:

cultura, nutrizione, globalizzazione, gusto

Abstract

This essay wants to analyze phenomenologies that influence food culture today and that, due to the consequent homologation imposed by globalization, would represent a dystopian element and anomic distortion. In particular, there would be a double influence on the individual in their manifestation, the effect of which would be the inevitable conditioning of the subjective ability/faculty to distinguish and choose. This influence could hypothetically be connected, firstly, to the products flavor loss spread out of season and, secondly, to the increasing daily rhythms, which very often prevent the preparation and consumption of healthy foods, forcing to resort to precooked foods or junk foods, to be consumed quickly perhaps, sacrifying quality, taste and sharing of the meal. Extremely, it could be said that taste has been transformed into a post-taste, reduced to a common and generalized universal denominator. The conclusions will concern the formulation of hypotheses that connect the considered topics, without failing to reflect on further points that will emerge during the work.

Biografia autore

Giovanni Spagna, Università del Salento

Giovanni Spagna è ricercatore indipendente, formatosi in Sociologia e Scienze Politiche presso l’Università del Salento. La sua ricerca riguarda le problematiche della globalizzazione, nonché l’analisi ideologica degli spazi di consumo, delle evoluzioni sociali e lo studio delle subculture. Negli ultimi anni i suoi interessi si sono orientati verso l’analisi delle tradizioni alimentari e le trasformazioni legate al gusto e alle mode ad esso riconducibili. Tra le ultime pubblicazioni: Emozioni, luoghi e parole. Senso di appartenenza e meccanica emozionale, tra cultura del territorio ed evoluzione del linguaggio. H-ermes. Journal of Communication. 17 (2020). 271-294. DOI 10.1285/i22840753n17p271; Fantozzi: un volto umano tra il tragicomico ed il nichilismo. H-ermes. Journal of Communication. 14 (2019) 17-18.

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Pubblicato

2022-07-28

Come citare

Spagna, G. (2022). Cultura del gusto e difesa del sapore: Per una ri-socializzazione dell’alimentazione. Mediascapes Journal, 19(1), 154–164. Recuperato da https://rosa.uniroma1.it/rosa03/mediascapes/article/view/18108